Iako konzervirana hrana traje godinama, jednom kada se
konzerva otvori, rok trajanja drastično se skraćuje. Stručnjaci upozoravaju da
sadržaj otvorene konzerve treba odmah prebaciti u čistu, staklenu ili plastičnu
posudu i čuvati u frižideru, jer kontakt sa zrakom i metalom može ubrzati
kvarenje i promijeniti ukus.
Na sobnoj temperaturi, otvorena konzerva ne bi smjela
stajati duže od dva sata, posebno ako sadrži meso, ribu ili mliječne proizvode.
U frižideru, većina proizvoda može trajati tri do četiri dana, uz izuzetak
nekih riba i gotovih jela koja se preporučuje potrošiti unutar 24 sata.
v2-intext-01
Primjera radi, tunjevina, sardine i paštete mogu se čuvati
do tri dana, dok grah, kukuruz, grašak ili paradajz sos ostaju svježi do četiri
dana ako su pravilno pokriveni. Voćne konzerve (poput breskvi ili ananasa u
sirupu) traju nešto duže - do pet dana u hladnjaku.
Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili stvaranje
mjehurića, hranu treba odmah baciti. Također, nikada ne treba čuvati ostatke u
samoj metalnoj konzervi, osim što može doći do oksidacije, metal može
promijeniti ukus i utjecati na zdravlje.
v2-out-of-page
Konzervirana hrana jeste praktična, ali higijena i pravilno
čuvanje ostaju ključni za sigurnu konzumaciju.