navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da li znate

Koliko dugo hrana u otvorenoj konzervi može da stoji?

Stručnjaci upozoravaju da sadržaj otvorene konzerve treba odmah prebaciti u čistu, staklenu ili plastičnu posudu i čuvati u frižideru

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 29.10.2025. u 11:33
get url
text
Konzervirana hrana
Konzervirana hrana
Iako konzervirana hrana traje godinama, jednom kada se konzerva otvori, rok trajanja drastično se skraćuje. Stručnjaci upozoravaju da sadržaj otvorene konzerve treba odmah prebaciti u čistu, staklenu ili plastičnu posudu i čuvati u frižideru, jer kontakt sa zrakom i metalom može ubrzati kvarenje i promijeniti ukus.
Na sobnoj temperaturi, otvorena konzerva ne bi smjela stajati duže od dva sata, posebno ako sadrži meso, ribu ili mliječne proizvode. U frižideru, većina proizvoda može trajati tri do četiri dana, uz izuzetak nekih riba i gotovih jela koja se preporučuje potrošiti unutar 24 sata.
v2-intext-01
Primjera radi, tunjevina, sardine i paštete mogu se čuvati do tri dana, dok grah, kukuruz, grašak ili paradajz sos ostaju svježi do četiri dana ako su pravilno pokriveni. Voćne konzerve (poput breskvi ili ananasa u sirupu) traju nešto duže - do pet dana u hladnjaku.
Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili stvaranje mjehurića, hranu treba odmah baciti. Također, nikada ne treba čuvati ostatke u samoj metalnoj konzervi, osim što može doći do oksidacije, metal može promijeniti ukus i utjecati na zdravlje.
v2-out-of-page
Konzervirana hrana jeste praktična, ali higijena i pravilno čuvanje ostaju ključni za sigurnu konzumaciju.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO