Cvekla je iznimno zdravo povrće, bogato folnom kiselinom, željezom i vitaminima grupe B (B2, B3, B6).
V
Sirovu ciklu operite, ogulite i sitno naribajte. Dodajte sol, šećer,
ocat i začine po ukusu. Stavite u sterilizirane staklenke, prelijte vrućim octom i zatvorite. Ostavite da se ohladi, a zatim čuvajte u hladnjaku kao ukiseljenu cveklu za zimnicu.
v2-intext-01
Već stoljećima oduševljava ljude svojim izvanrednim nutritivnim svojstvima.
Cvekla je niskokalorična i nutritivno vrlo bogata namirnica.
v2-out-of-page
Na 100 grama sadrži samo oko 43 kalorije. Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalij i mangan.
Osim toga, cvekla je izvor antioksidansa, pogotovo betalaina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.
Ova namirnica također podržava zdravlje srca, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i poboljšava probavu zahvaljujući visokom udjelu vlakana. Cvekla je i dobar izvor željeza, što je važno za zdravu cirkulaciju i prevenciju anemije.
Osim što je vrlo zdrava, cikla iz staklenke iznimno je ukusna, pa je mnogi pripremaju kao zimnicu.
No, jeste li pokušali pripremiti ciklu sa mrkvom i paprikom?
Priprema
Skuhajte mrkvu i cveklu pa ih sitno nasjeckajte. Isto učinite i s pečenom paprikom.
Češnjak sitno nasjeckajte, sve pomiješajte i na kraju dodajte konzervans. Na vrh stavite lovorov list.
Staklenke sterilizirajte i premažite ih octom. Dobro ih zatvorite i spremite na tamno i suho mjesto do posluživanja.
Ako želite pripremiti samo ciklu za zimnicu, evo dva najpopularnija recepta
Cvekla za zimu bez konzervansa
Operite, ogulite i nasjeckajte cveklu. Sterilizirajte staklenke. U svaku staklenku stavite cveklu, dodajte sirće, šećer i začine po želji. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih, bez upotrebe konzervansa, kako biste produžili rok trajanja.
Sirova cvekla za zimnicu
Sirovu cveklu operite, ogulite i sitno naribajte.
Dodajte sol, šećer, sirće i začine po ukusu. Stavite u sterilizirane staklenke, prelijte vrućim octom i zatvorite. Ostavite da se ohladi, a zatim čuvajte u hladnjaku kao ukiseljenu sveklu za zimnicu.