navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jesen na trpezi

Neizostavni dio zimnice: Od pečenih paprika možete praviti salate, umake, supe i prava su riznica zdravlja

Sa svega tridesetak kalorija na 100 grama, predstavljaju niskokaloričnu, a nutritivno bogatu namirnicu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 06.10.2025. u 08:34
get url
text
FOTO: My Kitchen Tanja/Youtube/Screenshot
Vrijeme je pripreme zimnice, a u mnogim domaćinstvima obavezne su pečene paprike.
Crvene pečene paprike (roge) puno su više od običnog jela.
v2-intext-01
Proces pripreme, od pečenja na vatri ili roštilju koje daje karakterističan dimljeni okus, preko parenja koje olakšava guljenje kožice, do čišćenja od sjemenki, ritual je koji povezuje generacije i čuva okuse djetinjstva.

Možete ih ukiseliti 

v2-out-of-page
Nakon što se ispeku i ogule, paprike se pretvaraju u svestranu namirnicu spremnu za čuvanje.
Najpopularnija metoda je zamrzavanje, koje odlično čuva njihovu teksturu i okus, ili klasično spremanje u tegle s uljem, sirćetom, bijelim lukom i začinima.
No, drevna metoda koja se vraća u modu je lakto-fermentacija. Za razliku od kiseljenja u sirćetu, fermentacija koristi samo so i vodu, čime se potiče rast dobrih bakterija.
Takve fermentirane pečene paprike ne samo da duže traju, već postaju i probiotička hrana koja blagotvorno djeluje na zdravlje crijeva, a sam proces fermentacije, dodatno povećava apsorpciju vitamina C.
Osim što su ukusne, pečene crvene paprike prava su riznica zdravlja. Sa svega tridesetak kalorija na 100 grama, predstavljaju niskokaloričnu, a nutritivno bogatu namirnicu.
Ono po čemu se posebno ističu je nevjerovatna količina vitamina C - sadrže ga gotovo tri puta više od narandže.
Vitamin C ključan je za jačanje imuniteta, zdravlje kože i apsorpciju željeza iz biljnih izvora, što čini papriku idealnom namirnicom u borbi protiv anemije.
Uz to, bogat su izvor beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A, neophodan za dobar vid, zdravu kožu i snažan imunološki sistem.
Zanimljivo je da proces pečenja čak može povećati bioraspoloživost karotenoida, čineći ih lakše dostupnima našem organizmu.

Šta sve sadrže 

Sadrže i važne vitamine B grupe, poput B6 i folata (B9), koji su ključni za metabolizam, zdravlje živčanog sistema i stvaranje crvenih krvnih ćelija.
Mineral kalij, kojim također obiluju, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca.
Njihova nutritivna vrijednost ne zaustavlja se na vitaminima A i C.
Pečene crvene paprike sadrže cijeli spektar moćnih antioksidativnih spojeva. Kapsantin, karotenoid koji im daje prekrasnu crvenu boju, snažan je antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja.
Sadrže i kvercetin, flavonoid s protivupalnim svojstvima, te lutein i zeaksantin, karotenoide ključne za zdravlje očiju jer štite od makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Ovi spojevi zajedno djeluju sinergijski, smanjujući upalne procese u tijelu i štiteći od kroničnih bolesti.
Nude bezbroj kulinarskih mogućnosti. Odlične su kao jednostavna salata začinjena bijelim lukom i maslinovim uljem, ali njihova slatka, dimljena aroma obogaćuje i mnogo kompleksnija jela.
Mogu se blendati u kremaste supe i umake, dodavati u sendviče, omlete i tjestenine.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO