navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti nutricionista

Ovo je najbolji hljeb za mršanje

Jedite hljeb bez grižnje savjesti

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 20.09.2025. u 17:18
get url
text
FOTO: Ilustracija
Mnogi ljudi izbjegavaju hljeb kada pokušavaju smršati, smatrajući ga prebogatim ugljikohidratima  ili kalorijama. No, nutricionisti naglašavaju da hljeb ne mora biti zabranjen.  Naime, ključ je u uravnoteženoj prehrani i umjerenosti.
Postoji jedan tip hljeba koji se posebno preporučuje ako želite podržati gubitak kilograma -tanko narezani hljeb od 100 posto cjelovitog pšeničnog brašna.
Evo zašto ga stručnjaci preporučuju.

Bogat je vlaknima

Vlakna su pravi saveznik vašeg zdravlja, a posebno kod mršavljenja. Hljeb od cjelovitih žitarica sadrži više vlakana nego hljeb od rafiniranog brašna. 

Vlakna pomažu da se duže osjećamo siti i signaliziraju mozgu da smo zadovoljni.

Kada jedemo hljeb bez vlakana i ne kombinujemo ga s proteinima i mastima, rijetko osjećamo sitost, što može dovesti do prejedanja i unosa viška kalorija.
Hljeb od cjelovitih žitarica izrađen je od cijelog zrna,  uključujući mekinje, klice i endosperm, tako da vlakna ostaju netaknuta. 
Studije pokazuju da ljudi s prekomjrnom težinom, koji su jeli cjelovite žitarice izgubili više kilograma u usporedbi s onima koji su jeli rafinirane žitarice.
Vlakna iz cjelovitih žitarica povezana su s osjećajem sitosti, manjim unosom energije i ugodnijim osjećajem žvakanja.

Niži unos kalorija

Vlakna su važna, ali i kalorije igraju ključnu ulogu u mršanju. Dobivanje na težini često je rezultat viška kalorija, a ne izbjegavanja jednog namirnice, kažu nutricionisti.
Tanko narezani hljeb ima prednost jer sadrži manje kalorija po kriški – oko 60 – 70 kalorija, dok standardni hljeb može imati 120 – 140 kalorija po kriški.
To znači da sendvič od tanko narezanog hljeba može imati oko 100 kalorija manje, bez da osjećate da nešto propuštate.

Dobar izvor proteina

Iako hljeb ne može konkurirati proteinima iz jaja, mesa ili ribe, cjelovite žitarice sadrže više proteina od rafiniranih.
Odabir hljeba s višim udjelom proteina dodatno pomaže kod mršanja.
Proteini povećavaju sitost i pomažu očuvanju mišićne mase tokom gubitka kilograma, što je važno za metabolizam. 
 
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO