Redovno konzumiranje paradajza donosi mnoge koristi
zahvaljujući bogatstvu nutrijenata poput kalija, vitamina C, vlakana i
antioksidansa. Posebno je koristan za zdravlje srca jer sadrži likopen i
kalij, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih
bolesti, piše
verywellhealth.com.
Antioksidansi u paradajzu smanjuju upale i ubrzavaju
oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti. Kuhani paradajz ima pojačanu
apsorpciju likopena, što se povezuje s manjim rizikom od raka prostate i boljom
plodnošću kod muškaraca. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina mogu štititi
mozak i smanjiti rizik od demencije.
Paradajz ima nizak glikemijski indeks i sadrži spojeve poput
naringenina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, doprinosi
zdravlju kože, kose i noktiju zahvaljujući vitaminima A i C te hlorogenskoj
kiselini.
Sirov paradajz je niskokaloričan, sadrži puno vode i
doprinosi hidrataciji organizma, a termičkom obradom se pojačava djelovanje
njegovih zaštitnih antioksidansa.