Sa dolaskom jeseni i hladnijih dana povećava se rizik od prehlada i viroza. Kako biste ojačali imunitet i pripremili tijelo za nadolazeće mjesece, nutricionisti savjetuju da u svoju prehranu uključite jedno jednostavno i pristupačno voće - kruške. Ovo sezonsko voće bogato je važnim hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje tokom cijele jeseni i zime.
Kruške sadrže obilje vlakana, antioksidansa i vitamina, a posebno su vrijedne kada se jedu s korom. Nutricionistica Nicolle Cucco ističe da se kruške često nepravedno zanemaruju, iako mogu imati snažan utjecaj na zdravlje crijeva, srca i imunološkog sistema. Kako kaže, pravo je vrijeme za njihovu konzumaciju već od septembra, kada im počinje sezona.
Kruške su dobar izvor vitamina C i vitamina K, koji su važni za odbranu organizma, brže zarastanje rana i prevenciju nedostatka željeza. Osim toga, kruške sadrže bakar, koji doprinosi pravilnoj funkciji nervnog sistema, te kalij, važan za zdravlje srca i mišića.
Kora kruške posebno je vrijedna jer sadrži vlakna, osobito pektin, koji potiče zdravu probavu i redovnu stolicu. Zbog toga se preporučuje jesti kruške neoguljene.