Istraživanje u kojemu je učestvovalo 24.000 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno općenito povezan sa većim mortalitetom, piše portal Science Alert. Preskakanje doručka povezano je većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere također nisu dobra opcija. Problem je uočen i kada su posrijedi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugome. Razmak od 4,5 sata među obrocima također nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.
- Naše je istraživanje otkrilo kako je vjerovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno prije umrijeti od onih koji jedu više puta u danu - kazao je Yangbo Sun, epidemiolog sa Univerziteta Tennessee. Veza je ostala čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, nivoa fizičke aktivnosti ili kvalitete prehrane.
- Stoga preporučujemo konzumaciju najmanje dva ili tri obroka u danu - rekao je Sun.
Istraživači su naveli kako preskakanje obroka može prouzrokovati neravnotežu u načinu na koji tijelo regulira glukozu i posljedično narušiti metabolički sistem. Otprilike 30 posto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.
Za to, naravno, postoje brojni razlozi - od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namjernog gubljenja kilograma, ali tim naučnika koji je proveo istraživanje nada se da će ona potaknuti daljnje analize važnosti konzumiranje redovnih obroka.