Rana jesen donosi promjene u temperaturi i dužini dana, a naš organizam zahtijeva prilagođenu ishranu kako bi ostao zdrav i energičan. Stručnjaci savjetuju da se fokusiramo na sezonske namirnice koje pružaju obilje vitamina, minerala i antioksidanasa.
Voće jeseni posebno je bogato hranjivim sastojcima. Jabuke i kruške pomažu probavi i jačaju imunitet, dok šljive i grožđe osiguravaju energiju i sadrže antioksidanse. Nar i smokve jačaju krvne sudove i obogaćuju tijelo mineralima.
Povrće koje grije tijelo idealno je za pripremu toplih jela. Tikva, mrkva, cvekla i batat sadrže beta-karoten i vitamine koji čuvaju vid i kožu, dok kupus, kelj i prokelj doprinose detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta.
Topla jela poput supa i variva postaju nezaobilazna. Krem supa od tikve, povrtna čorba sa sočivom ili grahom pruža dugotrajan osjećaj sitosti i stabilnu energiju. Žitarice poput ječma, prosa i zobi dodatno griju tijelo i podržavaju probavu.
Proteini i zdrave masti također su važni u ovom periodu. Riba, piletina i jaja jačaju mišiće i imunitet, dok orašasti plodovi i sjemenke (orah, badem, lješnjak, tikva) pružaju esencijalne minerale i zdrave masnoće.
Za dodatnu zaštitu organizma preporučuju se i prirodni stimulansi imuniteta. Med, đumbir, limun i čajevi od šipka, zove ili kamilice pomažu u prevenciji prehlade i jačanju otpornosti, dok zeleni čaj daje blagi energetski podsticaj.
Pravilna ishrana u ranu jesen znači korištenje sezonskog voća i povrća, toplih obroka i namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Na taj način tijelo dobija sve što mu je potrebno da ostane snažno i otporno pred dolazak hladnijih mjeseci.