navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Utjecaj na zdravlje crijeva

Znate li koje voće može ozbiljno da našteti zdravlju, a jedemo ga stalno?

Sethi savjetuje da se voće bira pažljivo, da se kombinuje raznovrsno i da se jede umjereno

AUTOR: Faktor/Woman and Home
Objavljeno: 23.09.2025. u 09:22
get url
text
Harvardski gastroenterolog dr. Saurabh Sethi sastavio je listu voća prema utjecaju na zdravlje crijeva, naglašavajući da "sve vrste voća nisu jednake". Na dnu liste našle su se prezrele banane. Iako ih mnogi smatraju zdravim izborom, sadrže visok nivo šećera i mogu izazvati probavne smetnje ako se konzumiraju često, piše Woman and Home.
Dr. Sethi objašnjava da voće generalno jeste korisno, ali određene vrste mogu biti teže za varenje i dovesti do nadutosti ili nelagode jer pružaju manje hrane korisnim bakterijama u crijevima.
Dok se prezrele banane nalaze na "crnoj listi", blago zelene banane su ocijenjene sa 5/10, jer imaju viši sadržaj vlakana koji su korisni za zdravlje srca, crijeva i metabolizma.
S druge strane, na vrhu liste nalaze se bobičasto voće poput borovnica i malina, koje su bogate vlaknima i antioksidansima te pozitivno djeluju na crijevnu floru.
On savjetuje da se voće bira pažljivo, da se kombinuje raznovrsno i da se jede umjereno. Tako se mogu dobiti svi benefiti - od boljeg varenja do jačanja imuniteta - a da se izbjegnu negativni efekti previše šećera.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO