navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Previše šećera

"Čokoladice u žutoj kori": Gastroenterolog sa Harvarda kaže da jednu vrstu voća nikada ne jede

Dr. Saurabh Sethi kaže da "sve vrste voća nisu jednake", pa je sastavio listu deset najčešće konzumiranih vrsta, poređanih od najgorih do najboljih za zdravlje crijeva

AUTOR: Faktor/Daily Mail
Objavljeno: 16.09.2025. u 08:34
get url
text
Ugledni gastroenterolog sa Harvarda, dr. Saurabh Sethi, istakao je da određene vrste voća veoma povoljno utječu na crijeva, dok druge mogu izazvati upale i probavne smetnje.
Dodaje da "sve vrste voća nisu jednake", pa je sastavio listu deset najčešće konzumiranih vrsta, poređanih od najgorih do najboljih za zdravlje crijeva, piše Daily Mail.
Na posljednjem mjestu našle su se prezrele banane.
Dr. Sethi je naglasio da su toliko bogate šećerom da su ih svojevremeno opisivali kao "čokoladice u žutoj kori".
Istakao je da prezrele banane podižu nivo šećera u krvi i pružaju manje hrane korisnim bakterijama u crijevima.
Istraživanja su pokazala da se tokom sazrijevanja banana smanjuje količina otpornog škroba i vlakana, dok se šećer povećava.
Zbog toga prezrele banane svrstava na svoju "crnu listu", dok su blago zelene banane dobile ocjenu 5/10, jer sadrže više vlakana korisnih za zdravlje srca, crijeva i metabolizma.
Na vrhu liste nalaze se borovnice i nar.
Ovo voće obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala povezanih s bolestima poput dijabetesa i raka.
Nar sadrži i elagitanine, snažne polifenole koji smanjuju upale, a istraživanje Univerziteta u Barseloni pokazalo je da prehrana bogata polifenolima može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 46 posto.
U sredini liste našle su se dinje, kruške i jabuke, dok su grožđe i narandže dobili niže ocjene.
Grožđe jeste bogato vitaminom C i kalijem, ali ima manju nutritivnu vrijednost u poređenju s drugim voćem.
Narandže sadrže folat i antioksidanse, ali je jedno istraživanje ukazalo na vezu između pretjerane konzumacije citrusa i povećanog rizika od raka kože.
Ipak, vitamin C ostaje ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova, i kako ga tijelo ne može skladištiti, neophodno je redovno unositi ga kroz prehranu.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO