Ugledni gastroenterolog sa Harvarda, dr. Saurabh Sethi, istakao je da određene vrste voća veoma povoljno utječu na crijeva, dok druge mogu izazvati upale i probavne smetnje.
Dodaje da "sve vrste voća nisu jednake", pa je sastavio listu deset najčešće konzumiranih vrsta, poređanih od najgorih do najboljih za zdravlje crijeva, piše
Daily Mail.v2-intext-01
Na posljednjem mjestu našle su se prezrele banane.
Dr. Sethi je naglasio da su toliko bogate šećerom da su ih svojevremeno opisivali kao "čokoladice u žutoj kori".
v2-out-of-page
Istakao je da prezrele banane podižu nivo šećera u krvi i pružaju manje hrane korisnim bakterijama u crijevima.
Istraživanja su pokazala da se tokom sazrijevanja banana smanjuje količina otpornog škroba i vlakana, dok se šećer povećava.
Zbog toga prezrele banane svrstava na svoju "crnu listu", dok su blago zelene banane dobile ocjenu 5/10, jer sadrže više vlakana korisnih za zdravlje srca, crijeva i metabolizma.
Na vrhu liste nalaze se borovnice i nar.
Ovo voće obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala povezanih s bolestima poput dijabetesa i raka.
Nar sadrži i elagitanine, snažne polifenole koji smanjuju upale, a istraživanje Univerziteta u Barseloni pokazalo je da prehrana bogata polifenolima može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 46 posto.
U sredini liste našle su se dinje, kruške i jabuke, dok su grožđe i narandže dobili niže ocjene.
Grožđe jeste bogato vitaminom C i kalijem, ali ima manju nutritivnu vrijednost u poređenju s drugim voćem.
Narandže sadrže folat i antioksidanse, ali je jedno istraživanje ukazalo na vezu između pretjerane konzumacije citrusa i povećanog rizika od raka kože.
Ipak, vitamin C ostaje ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova, i kako ga tijelo ne može skladištiti, neophodno je redovno unositi ga kroz prehranu.