navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Cijenjen širom svijeta

Bosiljak je prava riznica minerala

Za one koji ne jedu meso, sjemenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora željeza

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.06.2025. u 09:01
get url
text
Sadrži veliku količinu vlakana
Sadrži veliku količinu vlakana /
FOTO: Arhiva
Bosiljak je začin poznat i cijenjen na trpezama širom svijeta. U mediteranskim zemljama to je jedan od neizostavnih začina, koji čak doprinosi prepoznatljivosti njihove kuhinje.
Međutim, mnogi ne znaju da je sjeme ove biljke još od davnina dio istočnjačke tradicije. U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, sjeme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka.
v2-intext-01

Kosti i mišići

Šta je to što ovo sićušno, crno sjeme čini tako dragocjenim? Pojedine studije su potvrdile njegove brojne koristi za organizam.
v2-out-of-page
  Sjeme bosiljka je odličan izvor minerala, prije svega kalcija, magnezija i željeza. Upravo ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcija i magnezija, pa dodavanje sjemena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da osigurate optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala.
Za one koji ne jedu meso, sjemenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora željeza.  
Sjeme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to sjeme dobro je za naše varenje i cjelokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi.

Oštećenja

Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crijevima.
Sjemenke bosiljka, također, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole.
Flavonoidi su antioksidansi, što znači da štite ćelije od oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali - imaju protivupalna i antikancerogena svojstva.
Samo jedna kašika sjemenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja. 
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO