Vrijeme je smokvi koje možete iskoristiti za priptemiu raznih poslastica.
Ovog puta predlažemo da sa ovim slasnim plodovima i jogurtom pripremite pitu.
Ukusna je i osvježavajuća, a jednostavna za pripremu.
Potrebni sastojci: 400 g tankih kora, 10 zrelih smokava, 100 g oraha, tri jaja, 150 g šećera, kašičica arome vanilije, šrstohvat soli, 300 ml jogurta, 100 ml ulja, šećer u prahu.
Preklopite kore poput lepeze i složite ih u kalup veličine 20x30 centimetara.
Operite smokve i osušite ih salvetom, uklonite peteljke i narežite ih na kolutiće. Ravnomjerno ih složite u nabore kore.
Nasjeckajte orahe nožem i pospite po smokvama.
Mikserom umutite jaja, aromu vanilije i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje i jogurt.
Miješajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim ravnomjerno prelijte preko kore.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa 40 minuta.
Ohlađenu pitu izvadite iz kalupa i ukrasite šećerom u prahu.