Ključ za zdrav doručak leži u proteinima - o tome govori francuska biohemičarka i autorica Jessie Inchauspé, koja tvrdi da slani doručak pun proteina sprečava nagle poraste glukoze u krvi te da treba izbjegavati slatke obroke za početak dana.
Jedan od takvih recepata su proteinski muffini koji su iznimno jednostavni za pripremu (gotovi su za doslovno 10 minuta), a možete ih pripremiti za nekoliko dana i držati u frižideru.
v2-intext-01
Potrebni sastojci za šest muffina: šest jaja, 100 g zrnastog sira, 50 g parmezana, naribanog, jedna manja paprika, sitno narezana, jedna manja tikvica, naribana i ocijeđena, dva,tri mlada luka (ako nemate mladog luka može ga zamijeniti prasa), sitno sjeckana, so, biber, začini po želji (npr. crvena paprika, origano), malo maslinovog ulja za podmazivanje kalupa.
v2-out-of-page
Zagrijte rernu na 180 stepeni i podmažite kalup za muffine.
Sastojke možete unaprijed pomiješati u posudi, ali je zanimljiva i sljedeća jednostavnija varijanta s TikToka, zbog koje ćete imati još manje suđa za prati.
U svaki kalup stavite jedno jaje i veću kašiku zrnastog sira, pa sve pomiješajte viljuškom. Dodajte malo paprike, tikvice i luka, a možete se poigrati drugim povrćem ili suhim mesom.
Posipajte parmezan i pecite 20-25 minuta dok muffini ne poprime zlatnu boju.
Sačekajte da se ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa.
Poslužite za doručak uz šolju omiljenog čaja.