Jesen je vrijeme kada se okrećemo omiljenoj, toploj i utješnoj hrani. Ako želite da tokom jeseni i praznika povedete računa o zdravlju srca, postoji mnogo ukusnih, domaćih jela koja su i zdrava i hranljiva.
Upravo zato, kardiolozi su otkrili koje jesenje namirnice prijaju i tijelu i duši, a dobre su i za vaše srce.
v2-intext-01
Tikva
Tikva je bogata vlaknima, antioksidansima i važnim vitaminima, a ima vrlo malo natrijuma. Probajte supe, čorbe ili čili sa tikvom, sve su to odlični načini da iskoristite njene prednosti.
v2-out-of-page
Brusnice
Bilo da ih dodate u salatu ili napravite domaći sos, ovo kiselo crveno voće prava je riznica zdravlja. Brusnice sadrže polifenole koji mogu da poboljšaju funkciju krvnih sudova i smanje oksidativni stres.
Samo se trudite da izbjegavate one konzervirane, pune šećera, koje se često nalaze u prodavnicama.
Jabuke
Jabuke sadrže vitamine i polifenole koji smanjuju upale, snižavaju krvni pritisak i sprečavaju aterosklerozu, što na kraju smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Cvekla
Ne postoji ništa bolje od salate od cvekle tokom jeseni. Cvekla sadrži nitrate koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska tako što opuštaju i šire krvne sudove, olakšavajući protok krvi kroz arterije. Iako nije trajno rešenje za hipertenziju, cvekla može biti dragocijen dodatak ishrani.
Orah
Orah je odavno poznat kao saveznik zdravog srca, a često se nalazi u jesenjim jelima.
Sadrži biljne omega-3 masne kiseline i zdrave masti koje snižavaju holesterol i poboljšavaju funkciju srca.