Da li je podgrijani krompir otrovan, pitanje je koje često mući domaćice.
Ne, podgrijani krompir sam po sebi nije otrovan – to je zapravo jedan od onih uporno ponavljanih mitova.
v2-intext-01
Istina je da se krompir može bez problema podgrijati, ali pod određenim uslovima.
Ako se kuhani krompir ostavi dugo na sobnoj temperaturi, može postati pogodno tlo za razvoj bakterija poput Clostridium botulinum, koje proizvode toksine opasne po zdravlje.
v2-out-of-page
Dakle, problem nije u podgrijavanju, nego u načinu čuvanja.
Krompir se treba čuvati u frižideru, najbolje u zatvorenoj posudi, i podgrijavati samo jednom, na dovoljno visokoj temperaturi (iznad 70°C). Ako je krompir stajao van frižidera duže od dva sata, posebno u toplom prostoru, bolje ga je baciti.
Također, ako primijetiš neugodan miris, promjenu boje ili teksture, to je znak da više nije siguran za jelo.
Dakle – podgrijani krompir nije otrovan, ali loše uskladišten krompir može biti. Pravilno čuvanje i podgrijavanje su ključni.