navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ubrzavaju starenje

Šećer, peciva i tjestenina su krivci za bore

Preporučuje se da bijeli hljeb, tjestenine, peciva i slatkiše jedete u manjim količinama

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 18.08.2025. u 09:09
get url
text
Sadrže previše ugljen hidrata
Sadrže previše ugljen hidrata /
FOTO: Arhiva
Bore su sastavni dio starenja kože. Međutim, loše životne navike i neizbalansirana ishrana mogu povećati šanse od prijevremenog starenja kože.
Mnoge namirnice sadrže materije koje mogu uticati na pojavu bora.
Jedna od njih je šećer.
Šećer, kao i druge namirnice bogate ugljenim hidratima, pospješuju proces koji se naziva glikacija.
Naime, u tom procesu šećer stvara molekule koji se vezuju za kolagen i elastin, doprinoseći njihovim slabljenju.
Zbog toga se preporučuje da bijeli hljeb, tjestenine, peciva i slatkiše jedete u manjim količinama.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO