Svi smo se našli u situaciji da skuhamo više tjestenine nego što možemo pojesti. Iako višak hrane ponekad djeluje kao problem, kod tjestenine to može biti prednost pod uslovom da se pravilno skladišti i podgrijava.
Naime, stručnjaci navode da se neki obroci, poput tjestenine, mogu čak poboljšati nakon što odstoje u frižideru.
Tjestenina je omiljena zbog jednostavne pripreme i mogućnosti beskonačnih kombinacija s različitim sastojcima i začinima.
Ako vam ostane viška, jednostavno je spremite u frižider za kasnije.
U frižideru može ostati tri do pet dana, a ključno je da se pohrani u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se spriječilo isušivanje ili upijanje mirisa drugih namirnica.
Prije konzumacije preporučuje se da se provjeri miris i izgled, a ako postoji sumnja u svježinu, bolje je ne riskirati.
Prilikom podgrijavanja, tjestenina bez umaka može se kratko prokuhati u vodi, dok se jela s umakom mogu podgrijati u mikrovalnoj, a zapečena tjestenina najbolje u rerni.
U konačnici, uz malo pažnje i pravilan pristup, vaša tjestenina iz frižidera može postati jednako ukusna, ako ne i ukusnija nego kad je prvi put poslužena.