navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Tiha prijetnja za srce: Nije holesterol, jedemo to svaki dan; kardiolog: Skriven je, budite oprezni

Pojava wellness trendova dovela je do toga da ljudi u svoje obroke uključuju navodno "zdrave" sastojke ili prehrambene proizvode

AUTOR: Faktor/The MIrror
Objavljeno: 02.09.2025. u 09:55
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Kardiolog dr. Dmitry Yaranov objasnio je na Instagramu da je unos šećera povezan s kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom, pozivajući ljude da smanje konzumiranje radi boljeg zdravlja.
Pojava wellness trendova dovela je do toga da ljudi u svoje obroke uključuju navodno "zdrave" sastojke ili prehrambene proizvode.
- Kao kardiolog, vidim srčane bolesti koje ne uzrokuju samo holesterol. Postoji jedan česti dodatak, skriven u pićima, grickalicama, umacima i "zdravim" namirnicama koji šteti srcu i potiče dijabetes.
Samo jedna porcija dnevno povezana je s 18 posto većim rizikom od srčanih bolesti. Dvije ili više? Rizik raste na 21 posto čak i kod ljudi koji redovno vježbaju.
Godine 2025. istraživači su pokazali da visok unos, posebno iz ultraprerađene hrane, povećava rizik od srčanih bolesti za 17 posto, koronarne bolesti srca za 23, a moždanog udara za devet posto.
Dr. Yaranov kaže da je globalno povezan s više od milion novih slučajeva srčanih bolesti i 2,2 miliona novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u jednoj godini.
Dodao je da je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine pokazalo da su ljudi koji dobijaju više od 25 posto kalorija iz šećera imali više nego dvostruko veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onima koji su konzumirali manje od deset posto, prenosi The Mirror.
- On potiče upale, povisuje krvni pritisak, pogoršava holesterol i narušava kontrolu glukoze - dvostruki udar na srce i gušteraču - naveo je Yaranov.
Dodao je da većina ljudi unosi puno više od preporučene dnevne količine, koja iznosi manje od šest kašičica dnevno za žene i devet za muškarce, što je u većini slučajeva dva do tri puta previše.
- Provjeravajte deklaracije. Ograničite ga. Zaštitite svoje srce i svoj šećer u krvi - poručio je Yaranov.
Britanska organizacija za srce (BHF) preporučuje da odrasli ograniče unos slobodnih šećera (šećera dodanih hrani i piću te onih prirodno prisutnih u medu, sirupima i voćnim sokovima) na najviše 30 grama dnevno kako bi smanjili rizik od debljanja te srčanih i krvožilnih bolesti.
Dijetetičarka Victoria Taylor kaže da "dodani šećeri ne bi smjeli činiti više od pest posto kalorija koje unosimo hranom i pićem, što je otprilike 30 grama dnevno za odrasle".
U Ujedinjenom Kraljevstvu prehrambena istraživanja pokazuju da u prosjeku premašujemo te preporuke.
- Deklaracije na prednjoj strani pakiranja govore vam ukupni sadržaj šećera, a ako je on veći od 22,5 grama na 100 grama ili više od 27 grama u jednoj porciji, tada se proizvod smatra visokim u šećeru. Također trebate provjeriti popis sastojaka kako biste vidjeli jesu li šećeri dodani hrani ili su prirodno prisutni. Što su dodani šećeri više na popisu, to ih proizvod sadrži više - kazala je Taylor.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO