navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne radite ove greške

Zašto se debljate u struku iako ne jedete ? Ovo su neki od čestih, a zanemarenih razloga

Možda za broj jedan nećete vjerovati

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 17.10.2025. u 22:11
get url
text
FOTO: Ilustracija
Masne naslage na stomaku nisu samo estetski problem. One ukazuju na duboke procese u tijelu.
Iako se često krive genetika ili godine, razlog je uglavnom složeniji. Prema kardiologu dr. Aloku Chopri, masnoća na trbuhu postaje nešto što ljudi prihvataju kao uobičajeno, ali zapravo to nije normalno.
v2-intext-01
Postoji pet često zanemarenih razloga koji objašnjavaju zašto se salo nakuplja oko trbuha i zašto jednostavni savjeti poput "jedite manje, krećite se više" često ne pomažu.

Izgladnjujete se

v2-out-of-page
Bilo da ste na nekoj dijeti ili ne jedete gotovo ništa, a kilogrami ne spadaju, kao ni obim oko struka, taj rezlultat je posljedica sljedećeg.
Naime, kada ne jedemo, mozgu šaljemo ingormaciju da "hrane neće biti", te tijelo prelazi na mod preživljavanja. Kako bi zadržalo snagu i energiju, stvrara masne naslage i tako se priprema da preživi. 

Prehrana bogata ugljikohidratima

Početak dana hljebom, ručak s rižom, večera s tjesteninom ili krompirom, taj obrazac može dovesti do prevelikog unosa ugljikohidrata. Ako tijelo ne iskoristi sav taj šećer, pretvara ga u masnoću i skladišti, najčešće oko stomaka. I dok u mnogim porodicama to može izgledati normalno, tijelu to doista izgleda kao konstantno prejedanje.

Stres, loš san i nevidljivi okidači

Dugi radni dani, emocionalno kompulzivno jedenje i loš san povećavaju nivo hormona stresa, kortizola. Kortizol potiče tijelo da čuva masnoću, posebno u stomčnom području. Zato se ponekad, unatoč zdravom jelovniku, stomak ne smanjuje ako smo umorni ili pod stalnim pritiskom.

Šetnja bez znojenja ne topi masnoću

Lagane šetnje daju osnovne dobrobiti, ali nisu dovoljne za spaljivanje visceralne masnoće – teškog i opasnog masnog tkiva koje se nakuplja oko organa.
Dr. Chopra kaže da mnogi "hodaju istim parkom 20 godina, a trbuh im se nije pomaknuo".
Za rezultate je potreban kardio trening s povišenim pulsom – poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje biciklom - barem 40 minuta dnevno.

Prerađena hrana i pretjerani unos mliječnih proizvoda

Prerađeni proizvodi često gube vlakna i zamjenjuju ih rafiniranim žitaricama, koje s tijelom postupaju poput šećera. To usporava probavu, pojačava želju za hranom i potiče nakupljanje masti.
Kada se tome doda višak mliječnih proizvoda, mlijeka, jogurta, sira, volumen kalorija brzo naraste. Dr. Chopra savjetuje ograničavanje mliječnih proizvoda na jedan obrok dnevno i više vlaknima bogatih cjelovitih žitarica, voća i povrća.

Uloga genetike

Genetika može utjecati na to gdje tijelo pohranjuje masnoće, ali životni stil određuje hoće li se te predispozicije aktivirati. Velika je greška odustati tvrdeći da "moja genetika ne dozvoljava promjene".
Istraživanja jasno pokazuju da uravnotežena prehrana, smanjenje stresa i ciljana tjelovježba mogu prevladati genetske sklonosti. Genetika postavlja okolnosti, ali navike određuju rezultate.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO