Novo istraživanje Univerziteta Virginia Tech pokazalo je da su ultra-prerađeno meso i zaslađeni napici najštetniji za zdravlje mozga. Osobe koje su dnevno konzumirale samo jednu porciju više ovih proizvoda imale su znatno veći rizik od razvoja kognitivnih oštećenja i bolesti poput Alzheimera, piše
Science Alert.
Studija je pratila 4.750 Amerikanaca starijih od 55 godina tokom sedam godina. Rezultati su pokazali da oni koji svakodnevno jedu prerađene mesne proizvode imaju 17 posto veći rizik od problema s pamćenjem, dok ljubitelji gaziranih sokova i zaslađenih napitaka imaju šest posto veći rizik.
v2-intext-01
Iako su ultra-prerađene namirnice povezane i s gojaznošću, dijabetesom i srčanim bolestima, istraživači ističu da upravo meso i pića predstavljaju "najopasniju kombinaciju" za mozak. Naučnici savjetuju jednostavnu promjenu navika: izbjegavati prerađeno meso i gazirane napitke te više kuhati kod kuće, jer, kako poručuju "umjerenost i balans su ključ zdravog uma i tijela".
v2-out-of-page