Neke namirnice imaju vrlo štetne učinke na naš organizam, što je posebno primjetno kako starimo.
Četrdeseti rođendan je važna prekretnica u životu, kada mnoge stvari treba preispitati, uključujući i ishranu.
v2-intext-01
Stručnjaci smatraju da je ovo pravo vrijeme da isključimo određene namirnice iz našeg jelovnika.
Raznovrsna ishrana
v2-out-of-page
Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova kaže da posljedice mladalačkih navika počinju da se pokazuju nakon 40. godine.
Ali ne brinite, ništa nije izgubljeno: čak i ako u ovim godinama napravimo određene promjene u svom životu, možemo osigurati zdrav i dug život.
- Čips i gazirana pića treba zaboraviti. Raznovrsna ishrana je ključna za održavanje cjelokupnog zdravlja.
Uključite mahunarke poput graška, pasulja, leće i slanutka u svoje obroke, kao i žitarice i mliječne proizvode, savjetuje Pavlova.
Dodaje da bismo u prehranu trebali često uključivati i morsku ribu, gljive, grejpfrut, zeleno povrće, heljdu, orašaste plodove, brokulu i začine poput kurkume i kima.
Također naglašava da je pijenje dovoljne količine vode ključno za funkcionisanje tijela. Osim vode, preporučuje i pijenje biljnih čajeva.
Pavlova upozorava na štetne učinke visoko prerađene i pržene hrane, posebno mesa. Ova hrana ugrožava zdravlje jetre, krvnih sudova i zglobova, te doprinosi problemima s kožom, metabolizmom i težinom.
Također kaže da biste trebali izbjegavati šećer.
Maligne ćelije
- Šećer ubrzava starenje mozga i odlično je "gorivo" za maligne ćelije. Također doprinosi starenju kože, krvnih sudova i unutrašnjih organa.
Obavezno izbjegavajte zaslađena pića i peciva . Također ograničite konzumaciju bijelog hljeba, tjestenine, bijele riže i prerađenih žitarica - upozorila je stručnjakinja.
Nakon 40. godine života, ključno je da postanemo svjesniji svoje prehrane.
Eliminisanje nezdrave hrane i uključivanje hranjivih alternativa može značajno poboljšati kvalitetu našeg života i doprinijeti održavanju mladolikog izgleda i zdravlja.