Meso je osnovna namirnica u mnogim ishranama i odličan
je izvor proteina, željeza, vitamina B12 i drugih važnih nutrijenata. Ipak,
meso, uključujući i živinu i ribu, često sadrži štetne bakterije i viruse koji
mogu izazvati trovanje hranom, pa se zato smatra namirnicom visokog rizika.
Pranje mesa podrazumijeva ispiranje isječenih ili cijelih
komada mesa pod mlazom vode kako bi se uklonile nečistoće ili ostaci masnoće i
kože. Ponekad se meso prethodno potapa u vodu pomješanu sa sirćetom ili
limunovim sokom, a zatim se ispira, začini i tek onda kuha ili zamrzava.
Ova praksa potiče iz kulturnih običaja u nekim
zemljama, ali i od uslova u kojima se meso kupuje. Na primjer, u zemljama u
razvoju meso se često nabavlja na pijacama gdje se životinje kolju neposredno
prije prodaje. U takvim okolnostima pranje mesa je uobičajeno kako bi se isprala
krv ili eventualni ostaci kostiju nastali prilikom klanja.
Pranje mesa vodom ili kiselim rastvorom
Sirovo meso, živina i riba mogu biti kontaminirani
bakterijama i virusima opasnim po zdravlje. Najčešći uzročnici trovanja hranom
su Salmonella, Listeria, Campylobacter, E. coli, ali i virusi poput norovirusa
i hepatitisa A.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da pranje mesa zapravo može raširiti bakterije po sudoperi, radnim površinama i priboru. Na taj način povećava se rizik da se kontaminiraju namirnice koje se jedu sirove, poput voća ili salate, navodi se u naučnom istraživanju Heatline.
Studije pokazuju da kiselina, poput sirćeta ili limunovog soka, može smanjiti količinu bakterija na površini mesa, dok obična voda ne uklanja dovoljno patogena i dodatno širi kontaminaciju po kuhinji. Zbog toga stručnjaci ističu da je daleko sigurnije potpuno izbegavati pranje mesa.
Dakle, ako ste od onih koji peru meso prije kuhanja, nemojte to raditi vodom.
Radije to radite sirćetnim rastvorom ili sokom od limuna i limete.