Dunja je jedna od najstarijih voćnih kultura i pripada drvenastim biljkama porodice ruža. Plodovi dunje izgledaju kao mješavina jabuke i kruške, ali sa njima zapravo nema nikakve veze.
Ovo aromatično voće je jedini predstavnik te vrste, međutim, tu se jedinstvenost ove biljke ne završava.
v2-intext-01
Plod drveta ima brojna ljekovita svojstva i pomaže u rješavanju različitih zdravstvenih problema.
Dunja je niskokalorična namirnica bogata vlaknima. U 100 grama ovog voća ima svega 48 kalorija.
v2-out-of-page
Pored toga, plodovi dunje imaju visoku koncentraciju vitamina C.
Plodovi dunje osim vitamina sadrže mnoštvo pektinskih jedinjenja i tanina, što joj daje svojstven ukus.
Redovno konzumiranje dunje pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi, a istovremeno održava zdravlje srca.
To je vezano za antioksidanse koji pomažu tijelu da smanji oksidaciju masti i količinu masnih kiselina koje se nalaze u krvnim sudovima.
Zahvaljujući prisustvu kalija, održava ravnotežu vode i soli, te uklanja natečenost.
Redovna upotreba ove namirnice pomaže u borbi sa mučninom i povraćanjem koji su skoro uvijek pratioci trudnoće.
Askorbinska kiselina u dunji sprečava pojavu proširenih vena, a zbog visokog sadržaja gvožđa, ovo voće povećava hemoglobin.