navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nekima ipak ne godi

Izbjegavajte kiseli kupus ako bolujete od ovih bolesti

Bogat vitaminom C, vlaknima i probiotičkim bakterijama, kiseli kupus poznat je po svojim ljekovitim svojstvima i sposobnosti da poboljša probavu

AUTOR: Faktor/Zagorje.com
Objavljeno: 02.10.2025. u 22:17
get url
text
Oprezno sa konzumacijom
Oprezno sa konzumacijom /
FOTO: Arhiva
Kako se bliži hladnije vrijeme i naši jelovnici postaju bogatiji toplim, tradicionalnim jelima, na stolove ponovo dolazi kiseli kupus, omiljena namirnica koja vijekovima spada u zimske klasike.
Bogat vitaminom C, vlaknima i probiotičkim bakterijama, kiseli kupus poznat je po svojim ljekovitim svojstvima i sposobnosti da poboljša probavu.
v2-intext-01
Ipak, doktori upozoravaju da postoje grupe ljudi koje bi trebale biti posebno oprezne s njegovom konzumacijom.
Doktori posebno upozoravaju osobe koje boluju od hipertenzije, problema s bubrezima ili osjetljivih zglobova da budu umjereni s konzumacijom ove namirnice. 
v2-out-of-page
Kiseljenje kupusa zahtijeva značajnu količinu soli, a previše natrija može povećati krvni pritisak i opteretiti bubrege. 
So se zadržava u tijelu, taloži u zglobovima i krvnim žilama, otežavajući izbacivanje tekućine, a neravnoteža natrija i kalija može izazvati grčeve mišića, posebno u vratu i kičmi te nemir u rukama i nogama.
Iako kiseli kupus ostaje vrijedna i zdrava namirnica koja jača imunitet i probavu, sezonska uživanja u njemu najbolje je planirati s umjerenošću i pažnjom prema vlastitom tijelu. 
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO