Kako se bliži hladnije vrijeme i naši jelovnici postaju bogatiji toplim, tradicionalnim jelima, na stolove ponovo dolazi kiseli kupus, omiljena namirnica koja vijekovima spada u zimske klasike.
Bogat vitaminom C, vlaknima i probiotičkim bakterijama, kiseli kupus poznat je po svojim ljekovitim svojstvima i sposobnosti da poboljša probavu.
v2-intext-01
Ipak, doktori upozoravaju da postoje grupe ljudi koje bi trebale biti posebno oprezne s njegovom konzumacijom.
Doktori posebno upozoravaju osobe koje boluju od hipertenzije, problema s bubrezima ili osjetljivih zglobova da budu umjereni s konzumacijom ove namirnice.
v2-out-of-page
Kiseljenje kupusa zahtijeva značajnu količinu soli, a previše natrija može povećati krvni pritisak i opteretiti bubrege.
So se zadržava u tijelu, taloži u zglobovima i krvnim žilama, otežavajući izbacivanje tekućine, a neravnoteža natrija i kalija može izazvati grčeve mišića, posebno u vratu i kičmi te nemir u rukama i nogama.
Iako kiseli kupus ostaje vrijedna i zdrava namirnica koja jača imunitet i probavu, sezonska uživanja u njemu najbolje je planirati s umjerenošću i pažnjom prema vlastitom tijelu.