Nema ništa gore od krompira koji izgleda lijepo, a kad zagrizete - gnjecav, mekan i bez one savršene hrskave korice. Da biste izbjegli to razočarenje, trik je u pripremi prije pečenja.
Prvo, birajte sorte koje su bogate skrobom, idealan je stari domaći krompir, ne onaj mladi i vodenast. Krompir ogulite i narežite na jednake komade, pa ih obavezno prokuhajte 7-8 minuta u slanoj vodi. To pomaže da površina omekša i stvori se tanki sloj skroba koji kasnije postane hrskav.
v2-intext-01
Nakon kuhanja, ocijedite krompir i lagano protresite šerpu, to će "oštetiti" rubove i omogućiti da se u rerni lijepo zapeku. U plehu zagrijte ulje prije nego što stavite krompir, da odmah počne rumeniti kad ga ubacite.
Pecite ga na visokoj temperaturi (220°C) i povremeno ga okrenite da uhvati boju sa svih strana. Ako volite jaču aromu, dodajte malo ruzmarina, bijelog luka ili krupne morske soli pred kraj.
v2-out-of-page