Dodajte samo jedan sastojak kuhanom krompiru i pretvorit ćete ga u pravo kulinarsko iznenađenje!
Bilo da ga služite uz meso, ribu ili kao samostalan obrok, ovaj trik mijenja sve.
v2-intext-01
Ne radi se o skupom dodatku – vjerovatno ga već imate u kuhinji. Riječ je o sirćetu, bilo vinskom, bilo bijelom, svejedno je, on će stvoriti tanku koricu.
Bijeli krompir sadrži više skroba, pa je zbog svoje brašnaste teksture idealan za pripremu ukusnog pire-krompira. S druge strane, čvršći krompir (voskaste teksture) savršen je za prženje ili pečenje. Sve što treba da uradite jeste da kuhate krompir otprilike 30 minuta, a nakon 15 minuta dodate so i malo sirćeta.
v2-out-of-page
Sirće pomaže da se na vanjskoj strani krompira formira tanka korica koja mu pomaže da zadrži oblik. Koje god sirće upotrijebite, poslužit će svrsi. Ipak, nemojte pretjerivati – previše sirćeta može dati gorak ukus krompiru. Dovoljna je jedna kašičica na četiri ili pet krompira. Kiselina iz sirćeta sprečava razgradnju pektina u krompiru, pa se on ne raspada tokom kuhanja. Umjesto sirćeta možete koristiti i limunov sok.
Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, krompir dobija izraženiji, puniji i neodoljiv ukus.