Dunje su dragocjeno jesenje voće, idealne za slatko, kompot ili domaći džem. No, njihova tvrda kora i čvrsto meso mnogima zadaju glavobolju. Srećom, postoje jednostavni trikovi kako ih oguliti bez mnogo napora.
Najefikasniji način je da dunje prvo kratko blanširate. Voće stavite u ključalu vodu na 2 do 3 minute, a zatim ih odmah prebacite u hladnu vodu. Ovaj šok s toplim i hladnim čini koru mekšom i lakšom za guljenje, bez da se meso ošteti. Nakon toga, nožićem za guljenje lako ćete ukloniti koru.
v2-intext-01
Ako planirate pripremu slatka, preporučuje se da dunje gulite dok su još tople. Tako ćete brže završiti posao, a plodovi će zadržati svoju boju i čvrstoću.
Za dodatnu sigurnost prilikom guljenja, koristite oštar nož i dasku koja ne klizi. Dunje su tvrde, pa budite pažljivi da ne skliznu iz ruke.
v2-out-of-page
Iako zahtijevaju trud, dunje vraćaju svakim zalogajem - bilo da ih poslužite kao mirisno slatko uz kafu, ili kao domaći džem na kriški hljeba.