Da bi otkrio da li je maslinovo ulje zaista domaće, prvo obrati pažnju na miris – pravo domaće ulje miriše svježe, pomalo travnato ili po zelenim maslinama, a ne po hemiji ili užeglosti.
Zatim probajte kap na jeziku – domaće ulje obično ima blagu gorčinu i peckanje u grlu, što je znak prisustva prirodnih antioksidanasa.
v2-intext-01
Boja može varirati od zlatnožute do zelenkaste, ali previše prozirno ili vještački svijetlo ulje često ukazuje na industrijsku obradu.
Ako ulje držite u frižideru, domaće bi se trebalo blago zgusnuti ili zamutiti, dok rafinisano ostaje isto.
v2-out-of-page
Pogledajte i etiketu, prava domaća ulja rijetko imaju generičke nazive, već obično navode lokalitet ili čak ime proizvođača.
Cijena može biti orijentir jer je domaće ulje skuplje zbog ručne proizvodnje.
Na kraju, ako imate priliku, uvijek kupujte direktno od proizvođača, degustacija je najbolji dokaz da je ulje autentično.