Naučna istraživanja pokazuju da prehrana s visokim učešćem zasićenih masti značajno povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, što je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu.
To znači da hranu poput hamburgera, suhomesnatih proizvoda i maslaca trebamo svesti na minimum. No, postoji jedna masna hrana za koju kardiolozi kažu da je odlična za zdravlje srca.
v2-intext-01
Dakle, nisu sve masti loše za srce. Za razliku od zasićenih masti, nezasićene masti (mononezasićene masti i polinezasićene masti) podržavaju zdravlje povećanjem HDL ("dobrog") holesterola i snižavanjem LDL ("lošeg") holesterola. Imajući to na umu, kardiolog dr. Giovanni Campanile preporučuje redovno jedenje ribe za zdravlje srca.
Jedan od najboljih izvora proteina je riba
v2-out-of-page
- Riba je izvrstan izvor ne samo proteina već i omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti - objašnjava dr. Campanile za Parade.
Osim toga, kardiolog dr. Bradley Serwer također preporučuje redovno jedenje ribe za zdravlje srca:
- Jedan od najboljih izvora proteina je riba, posebno losos. Losos sadrži visoke nivoe omega-3 masnih kiselina. Druge ribe s visokim učešćem omega-3 masnih kiselina uključuju sardine, pastrmke i skuše - kazao je.
Osim što su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, dr. Serwer kaže da losos, sardine, pastrmka i skuša sadrže i vitamin D, još jednu hranjivu tvar koja je dobra za srce.
- Vitamin D može sniziti nivo triglicerida, smanjiti upalu, a također se pokazalo da smanjuje rizik od aritmija ili abnormalnog srčanog ritma - zaključio je dr. Serwer.