Kada neko kaže jesen odmah pomislimo na kišu, opadanje lišća i naravno, kestene!
Ovu omiljenu grickalicu možete kupiti gotovo na svakom koraku, ali i pripremiti kod kuće.
Nakon što ste ih kupili, dobro ih pregledajte te bacite one koji na sebi imaju bilo kakvu rupicu.
Dobar plod prepoznat ćete jednom metodom - lagano ga pritisnite vrhovima prstiju - trebao bi biti blago mekan. Kako bi se ravnomjerno ispekli važno je prerezati koru, ali pažljivo.
Napravite jednu tanku liniju po sredini ploda - ne predugačku i duboku. Stavite kestene u jednu posudu i dobro ih isperite pod vodom.
Zatim ih stavite u plitku posudu za pečenje i pazite da ne budu preblizu jedan drugome.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa otprilike 30 minuta. Ogulite koru dok su još topli. Osim što ih možete jesti tako pečene, možete napraviti kesten pire, razne namaze i juhe.