navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuke

Klice na krompiru: Šta uraditi i da li je siguran za jelo?

Ako je krompir čvrst, bez zelenih mrlja i ne miriše loše, može se jesti nakon što se klice i okolni dijelovi duboko odstrane

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 05.11.2025. u 12:30
get url
text
Kada krompir proklija, u njemu se počinju stvarati solanin i chakonin, prirodni toksini koji mogu izazvati mučninu, bol u stomaku i vrtoglavicu. Iako klice same po sebi nisu opasne ako se pažljivo uklone, važno je provjeriti i stanje ploda.
Ako je krompir čvrst, bez zelenih mrlja i ne miriše loše, može se jesti nakon što se klice i okolni dijelovi duboko odstrane. Preporučuje se i guljenje debljeg sloja kore te termalna obrada - kuhanje ili pečenje smanjuje količinu toksina.
v2-intext-01
Međutim, ako je krompir mekan, naboran ili zelenkast, najbolje ga je baciti. Takvi gomolji sadrže visoku koncentraciju otrovnih supstanci i nisu sigurni za konzumaciju.
Da biste spriječili klijanje, čuvajte krompir na tamnom, hladnom i suhom mjestu, ali nikako u frižideru.
v2-out-of-page
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO