Piletina je jedan od najomiljenijih nemasnih proteina na planetu, a kao cjenovno pristupačan izvor nemasnih bjelančevina, vrlo je svestrana, te može biti predjelo i glavno jelo, a i dodatak salatama.
Svi smo se barem jednoj našli u situaciji da smo imali velike planove za kuhanje složenih obroka tokom sedmice.
Priprema jela
Kupimo sve potrebne sastojke u prodavnici i stavimo ih u frižider, a zatim brzo zaboravimo na njih i ipak napravimo neko jednostavnije jelo ili naručimo nešto.
Niske temperature u frižideru osmišljene su kako bi vam pomogle u očuvanju hrane dovoljno dugo dok ne budete spremni za pripremu jela.
Nakon odugovlačenja s planovima za kuhanje, možda se pitate koliko su vaše sada manje svježe namirnice još uvijek sigurne za jelo, odnosno, koliko dugo vaša piletina u frižideru može ostati dobra za jelo?
Nakon što vaša sirova piletina uđe u standardni frižider koji je postavljen na četiri stepena Celzijusa ili manje, imate do dva dana da je upotrijebite prije nego što dođe vrijeme da je bacite.
Ako sumnjate je li vaša svježa piletina još uvijek sigurna za jelo ili nije, postoji nekoliko znakova koji će vam pomoći da znate je li se meso pokvarilo.
Ako ste svoju svježu piletinu nakon kupnje odmah spremili u frižider, tada njen datum "upotrijebiti do" uzmite kao mjerilo za mjerenje vremena prije nego što se vaše meso pokvari.
Kada se radi o ispitivanju svježine i kvalitete svježeg mesa, oslanjanje na vizualne znakove koji označavaju kvarenje možda je najlakši pristup.
Obično, kada je sirova piletina još uvijek svježa i sigurna za jelo, imat će svijetloružičastu, blijedoplavkasto-bijelu ili čak žutu boju, s jarko bijelom masnoćom.
Ako nakon pregleda svoje sirove piletine primijetite žutu masnoću sa mrljama ili nijanse zelene i sive odmah bacite to meso.
Kiseli mirisi
Užegla, sirova piletina može imati truli, teški miris. Kako biste provjerili je li vaša sirova piletina još uvijek dobra, izvadite je iz frižidera i malo pomirišite.
Ako osjetite kisele, riblje ili sumporne mirise riješite se mesa.
Tekstura je još jedna velika stvar na koju treba obratiti pažnju prije nego što počnete kuhati.
Kad je sirova piletina još svježa, izgledat će sjajna, biti vlažna na dodir, pa čak i malo skliska.
Međutim, znat ćete je li se kvalitet vaše sirove piletina pogoršao ako vam se čini ljepljivom i mljackavom. Ako je to slučaj, izbacite sirovu piletinu iz frižidera što prije.