Iako mnoge generacije vežu za rat i humanitarnu pomoć, leća je jedna od najpoznatijih i najzdravijih grahorica.
Može biti zelena, crvena i smeđa, a nije ju teško pripremiti. Izvrsna je za razna variva, salate i priloge, a visoko je hranjiva i puna dijetalnih vlakana.
v2-intext-01
Zbog visoke nutritivne vrijednosti i s niskom kaloričnom vrijednošću odličan je dodatak prehrani. Leća je idealna kao dodatak za supu, u salati ili na varivo.
Leća – nutritivni sastav
v2-out-of-page
Iako se od vrste do vrste leće nutritivni sastav naravno može nešto razlikovati, u principu je veoma sličan. Stručnjaci navode da se u 200 grama leće nalazi:
- 39,9 ugljikohidrata, a od toga 15.6 grama dijetalnih vlakana
- 37% od preporučene dnevne doze unosa željeza
- 18% od preporučene dnevne doze unosa magnezija
Osim navedenih sastojaka, leća sadrži i mnoge fitokemikalije, odnosno aktivne biljne spojeve koji mogu djelovati antioksidativno i spriječiti razvoj kroničnih bolesti.
Leća – zdravstvene dobrobiti
Zboga svog nutritivnog sastava, leća može pružiti određene zdravstvene dobrobiti, koje navode nutricionisti: To su:
- Smanjuje holesterol u krvi - sadrži visoku dozu topljivih vlakana. Smanjenjem nivoa holesterola u krvi smanjujete rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.
- Zdravlje srca – leća je veliki izvor magnezija i folata. Folat smanjuje razinu homocisteina dok magnezij poboljšava protok krvi. Nedostatak magnezija izravno je povezan s bolestima srca stoga je leća odličan saveznik u očuvanju vašeg zdravlja.
- Probana - netopljiva dijetalna vlakna u leći pomažu kod problema s probavom i podržavaju raznovrsnu crijevnu mikrofloru
- Bogata je proteinima - od svih mahunarki i orašastih plodova leće sadrže najveću količinu proteina. Čak posto nutrijenata u leći otpada na proteine što je čini idealnim izborom za vegane i vegetarijance.
Iako leća obuhvaza sve korisne hranjive tvari poput vlakana, proteina, minerala i vitamina, i dalje ima nisku kaloričnu vrijednost i ne sadrži gotovo nikakve masnoće.