Dodaci prehrani mogu biti koristan način da se nadoknade nutritivni nedostaci i unaprijedi zdravlje, ali njihova prekomjerna upotreba može imati suprotan učinak. Stručnjaci upozoravaju da određeni popularni dodaci, posebno u visokim dozama, mogu izazvati ozbiljne probavne tegobe i druge zdravstvene probleme. Posebno ističu tri česte pogreške koje je važno izbjegavati.
v2-intext-01
Cink je važan za imunitet, ali u prevelikim dozama može biti toksičan. Višak ovog minerala nadražuje stijenku želuca i uzrokuje probavne tegobe.
- Višak cinka iritira crijevnu sluznicu i remeti nivo bakterija u želucu, što dovodi do probavnih problema - objašnjava ljekar Michael O. McKinney.
v2-out-of-page
Dodaje kako se najbolje držati preporučenih doza i prije uzimanja visokih doza multivitamina konsultirati se sa ljekarom.
Pretjerano uzimanje željeza može izazvati zatvor, mučninu i bolove u stomaku, a dugoročno može oštetiti jetru. Iako je željezo nužno za zdravlje, prevelike količine nose ozbiljne rizike.
- Previše željeza može dovesti do stanja zvanog preopterećenje željezom. To šteti jetri i drugim organima, a također remeti ravnotežu crijevnih bakterija, uzrokujući upalu i probavne smetnje - upozorava ljekar Peter Brunker.