navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Voće puno vitamina i minerala

Šljive čuvaju srce i kontrolišu šećer

Zaštitna biljna jedinjenja u šljivama imaju antiupalna svojstva i mogu pomoći u prevenciji bolesti uključujući rak, dijabetes i gojaznost

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 28.09.2025. u 09:28
get url
text
Odlične za zdravlje
Odlične za zdravlje /
FOTO: Arhiva
Niskokalorične i bogate vitaminima i mineralima, šljive su odlične za zdravlje. 
Najpopularnija sorta šljiva ima tamno ljubičasto-crvenu kožicu sa žutim mesom unutra, a mogu se naći i šljive koje su zeleno-žute.
Sve sorte imaju košticu u sredini ploda koja nije jestiva.

Regulišu apetit

Šljive su prepune biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva, što znači da sprečavaju reagovanje kiseonika sa drugim hemikalijama i izazivanje oštećenja ćelija i tkiva.
Posebno su bogate antocijaninima, jedinjenjima koja su također odgovorna za tamnu kožu šljive.
Ustvari, studije pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim jedinjenjima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.
Čini se da zaštitna biljna jedinjenja u šljivama imaju antiupalna svojstva i mogu pomoći u prevenciji bolesti uključujući rak, dijabetes i gojaznost.
Šljive su posebno bogate polifenolom koji se zove hlorogenska kiselina, jedinjenjem koje se nalazi u kafi, što izgleda da pomaže u ravnoteži šećera u krvi i reguliše apetit.
Konzumiranje cijelog voća osigurava da ćete imati koristi od njegovog bogatog sadržaja vlakana, što pomaže u usporavanju oslobađanja njegovih prirodnih šećera.

Vitamini i minerali

Šljive su bogate raznim vitaminima i mineralima, uključujući kalcij, koji osigurava normalno zgrušavanje krvi.
One također snabdijevaju kalijem i vitaminom C, a bogate su zaštitnim polifenolima koji su povezani sa smanjenim faktorima kardiovaskularnog rizika.
Studije sugerišu da bogat sadržaj polifenola u šljivama može pomoći u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa godinama.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO