Kvalitet i svježina namirnica jako je bitna za zdravlje. No, ako je riječ o mesu, ne trebamo ni govoriti koliko je bitno da kupimo svježe i "ispravno" meso. U suprotnom, može doći do trovanja i velikih zdravstvenih problema.
Međutim, kao i svugdje, i mesari "gledaju da prodaju sve" - od raznih ostataka do meso kojem uskoro ističe rok trajanja.
v2-intext-01
O ovome posebno trebate voditi računa
Nedavno su na jednoj Instagram stranici kupci razmijenjivali iskustava s kupovinom, odnosno trikovima mesara.
v2-out-of-page
Naime, zakidanje na gramaži je postalo uobičajeno. Tako je i jedan kupac još u trgovini izvagao pakiranje od 100 grama koje je ispalo svega 78 grama mesa.
- Obratite pažnju, zakidaju na mjerenju. Na kontrolnoj vagi u marketu izmjereno po 78 grama. Nije prvi put da zakidaju. Žena se brani da je takva vaga. Na većoj gramaži se to teže primijeti, ali na 100 grama je baš primjetno - naveo je ovaj kupac u objavi na Instagramu.
No, nije bio jedini u takvoj situaciji.
Javili su se i bivši mesari, koji su ljude upozorili na trikove s mesom.
- Da znate, meso dolazi istovareno s vodom, tako da, ako vam narežu kilogram šnicle i dođete kući i stavite u frižider, nakon nekoliko sati neće biti jedan kilogram, jer meso kalira.
Imaju i foru s vagom. Ispod papira uvijek stave komad nečega da gramaža bude veća jer tako šef objekta u kojem kupujete stavlja sebi bonus u džep - komentarisao je čovjek koji je zbog tih stvari dao otkaz u mesnici.
Što se tiče trikova s mesom, brojni mesari ne žele samljeti svježe meso, nego kupcima nude već pripremljeno, od prije mljeveno meso, jer se tako rješavaju raznih ostataka, koje nikada ne bi prodali, umjesto da kupcima ponude prave komade čistog mesa.
Većini potrošača ne pada na pamet kod kuće ili u trgovini ponovno izvagati pakovanje mesa, pa se događa da im u cijenu budu uračunati papir ili plastična ambalaža u kojoj je meso pakovano. Poznati su i trikovi s prelijepljivanjem deklaracija, ali i navođenjem različitih cijena na pultu i blagajni.
Poseban oprez prema piletini
Piletina je izuzetno popularno i relativno jeftino meso, što znači da se ponekad tretira raznim sredstvima kako bi se održao izgled svježeg mesa.
Nije lako uočiti razliku. Prilično je teško vizuelno prepoznati.
Da bi se barem djelimično procijenio kvalitet, komad mesa potrebno je isjeći i pomirisati. Bez toga, teško je dati pouzdanu procjenu.
No, postoje neki načini na koje možemo "posumnjati" u piletinu.
Piletina brzo postaje mlitava, pojavljuje se sluz i meso se može naborati. Komadi prestaju biti kompaktni, posebno ako su korištene metode za produženje roka trajanja.