Šipurak je biljka koja sadrži više vitamina C od limuna, paprike ili narandže. U tradicionalnoj medicini šipurak se najviše koristio kao čaj za ublažavanje simptoma prehlade, upale grla, ali i za plućne bolesti. U ishrani se konzumira kao džem, ili u obliku sirupa,pekmez, a korisiti se i kao ulje. Male crvene bobice pored vitamina C, obiluju i kalcijumom, vitaminom A, željezom.
Visok procenat voćnih i pektinskih kiselina čini šipurak odličnim diuretikom. Smatra se da čisti bubrege od nagomilanih toksina i na taj način podstiče ispravno funkcioniranje bubrega. U narodnoj medicini najčešće se koristi u obliku čaja od šipurka za liječenje gripe i prehlade. Sadrži velike količine vitinama C pa tako ublažava simptome gripe i snižava visoku tjelesnu temperaturu. Visok sadržaj vitamina C jača imunitet i štiti nas od bolesti.
Šipurak je, prema nekim istraživanjima, dobro pomoćno ljekovito sredstvo kod liječenja reumatskog artritisa. Vjeruje se da se konzumiranjem šipurka jača pokretljivost zglobova, ublažava bol. Prema nekim istraživanjima, šipak štiti ćelije hrskavice koja podupire svaki pokret kostiju. Savjetuje se i konzumacija čaja od šipka kao dobra preventiva.
Pekmez je odličan kod sprečavanja dječjih dijareja. Upotrebljava se za poboljšanje imuniteta, kardiovaskularnog i probavnog sistema, jača krvne žile, snižava loš kolesterol, poboljšava cirkulaciju krvi. Pored toga obnavlja aktivnosti žučne kese i uklanja zrna pijeska, pomaže kod hipovitaminoze, omogućava bolju resorpciju kalcija, koji pomaže bržem oporavku kod prijeloma kostiju. Osim samo od šipurka, možemo ga pripremati s raznim dodacima kao što su med, orasi, bademi.