Konzumiranje samo dvije šake pistacija dnevno može pomoći u zaštiti od makularne degeneracije, glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Makularna degeneracija je bolest koja postepeno oštećuje makulu, odnosno dio mrežnjače odgovoran za oštar, centralni vid.
v2-intext-01
Kako bolest napreduje, oboljelima je sve teže da prepoznaju lica, čitaju i obavljaju svakodnevne poslove, a periferni vid ostaje očuvan.
Pistacije su bogate luteinom, moćnim antioksidansom koji pomaže u zaštiti mrežnjače od štetnog plavog i UV zračenja.
v2-out-of-page
Studija je pokazala da su učesnici koji su šest sedmica konzumirali dvije šake neslanih, suho pečenih pistacija značajno poboljšali gustinu makularnog pigmenta, što je ključno za zdravlje očiju.
Osim u pistacijama, lutein se nalazi i u lisnatom zelenom povrću, ali ga tijelo mnogo efikasnije apsorbuje iz pistacija zahvaljujući prirodnom sadržaju zdravih masti.
Osim što pomažu našem vidu, pistacije mogu smanjiti oksidativni stres i upale u mozgu, što je važno za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa.
Takođe su bogate vlaknima i proteinima, poboljšavaju varenje, pomažu u regulisanju tjelesne težine i snižavaju krvni pritisak i holesterol.