Bijele mrlje na čokoladi često su uzrokovane fenomenom poznatim kao "cvjetanje čokolade" (chocolate bloom).
Postoje dvije vrste cvjetanja: masno i šećerno. Masno cvjetanje se javlja kada se kakao maslac odvoji od ostatka čokolade i formira bijele naslage na površini, obično zbog promjena temperature ili skladištenja u toplijim uvjetima.
v2-intext-01
Šećerno cvjetanje nastaje kada vlaga dođe u kontakt sa čokoladom, rastvara šećer na površini i nakon toga se kristališu u bijele mrlje.
Ove mrlje ne utječu na sigurnost čokolade, pa je tehnički možete jesti. Međutim, mogu promijeniti teksturu i okus, pa čokolada može djelovati suhlje ili grudvastije.
v2-out-of-page
Cvjetanje ne znači da je čokolada pokvarena ili otrovna, već samo estetski manje privlačna. Da biste smanjili rizik od cvjetanja, čokoladu treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, dalje od direktne sunčeve svjetlosti i vlage.
Ako čokolada ima i neugodan miris, pljesniv izgled ili čudnu boju osim bijelih mrlja, tada je bolje ne jesti je.
U suprotnom, bijele mrlje su samo kozmetički problem i čokoladu možete sigurno konzumirati.