Ako volite jesti
čokoladu, vjerovatnoća da ćete osvojiti Nobelovu nagradu znatno je veća, barem tako tvrdi studija objavljena u uglednom časopisu New England Journal of Medicine.
Voditelj studije Franz Messerli i sam je ljubitelj čokolade, naročito crne, porijeklom je iz Švicarske, a trenutno živi u New Yorku.
U svom istraživanju krenuo je od nekih rezultata koji su otkrili da antioksidansi flavanoli kojih ima u tamnoj
čokoladi (kakau), ali i u crnom vinu i zelenom čaju, poboljšavaju protok krvi kroz mozak čime povećavaju kognitivne sposobnosti i ublažavaju demenciju.
Potom je pokušao utvrditi postoji li povezanost između broja Nobelovih nagrada koje je neka zemlja osvojila na milion stanovnika i nivoa potrošnje čokolade u toj zemlji.
Rezultati su pokazali da je sprega toliko velika da je gotovo linearna r = 0,791.
Kada je iz studije isključio Švedsku, koja je domovina Nobelove nagrade pa bi mogla biti pristrana, korelacija je postala još snažnija: r je narastao na 0,86.
No kritičari ističu da se Messerli u svojoj studiji nije držao važnog naučnog načela prema kojem korelacija ne podrazumijeva uzročno-posljedičnu vezu.
Naime, postoji mnogo različitih faktora koji su međusobno povezani, a mogli bi imati sličan utjecaj.
Jedan od njih je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika.
Primjera radi, skandinavske zemlje osvojile su veliki broj Nobelovih nagrada, a također su i značajni potrošači čokolade. Slično vrijedi i za Švicarsku.
Jedan od mogućih načina da se objasni utvrđena korelacija u tim zemljama je taj da se zaključi da stanovnici država s visokim BDP-om konzumiraju više kvalitetne čokolade jer je sebi jednostavno mogu priuštiti.
Ova zanimljiva studija Franza Messerlija zaista otvara slatku perspektivu na povezanost prehrambenih navika i intelektualnih postignuća.