navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tako kaže nauka

Konzumiranjem ove namirnice imate veću šansu da osvojite Nobelovu nagradu

Ova zanimljiva studija Franza Messerlija zaista otvara slatku perspektivu na povezanost prehrambenih navika i intelektualnih postignuća

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 12.07.2025. u 07:41
get url
text
Ako volite jesti čokoladu, vjerovatnoća da ćete osvojiti Nobelovu nagradu znatno je veća, barem tako tvrdi studija objavljena u uglednom časopisu New England Journal of Medicine.
Voditelj studije Franz Messerli i sam je ljubitelj čokolade, naročito crne, porijeklom je iz Švicarske, a trenutno živi u New Yorku.
U svom istraživanju krenuo je od nekih rezultata koji su otkrili da antioksidansi flavanoli kojih ima u tamnoj čokoladi (kakau), ali i u crnom vinu i zelenom čaju, poboljšavaju protok krvi kroz mozak čime povećavaju kognitivne sposobnosti i ublažavaju demenciju.
Potom je pokušao utvrditi postoji li povezanost između broja Nobelovih nagrada koje je neka zemlja osvojila na milion stanovnika i nivoa potrošnje čokolade u toj zemlji.
Rezultati su pokazali da je sprega toliko velika da je gotovo linearna r = 0,791.
Kada je iz studije isključio Švedsku, koja je domovina Nobelove nagrade pa bi mogla biti pristrana, korelacija je postala još snažnija: r je narastao na 0,86.
No kritičari ističu da se Messerli u svojoj studiji nije držao važnog naučnog načela prema kojem korelacija ne podrazumijeva uzročno-posljedičnu vezu.
Naime, postoji mnogo različitih faktora koji su međusobno povezani, a mogli bi imati sličan utjecaj.
Jedan od njih je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika.
Primjera radi, skandinavske zemlje osvojile su veliki broj Nobelovih nagrada, a također su i značajni potrošači čokolade. Slično vrijedi i za Švicarsku.
Jedan od mogućih načina da se objasni utvrđena korelacija u tim zemljama je taj da se zaključi da stanovnici država s visokim BDP-om konzumiraju više kvalitetne čokolade jer je sebi jednostavno mogu priuštiti.
Ova zanimljiva studija Franza Messerlija zaista otvara slatku perspektivu na povezanost prehrambenih navika i intelektualnih postignuća.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO