Novo istraživanje sugerira da ispijanje instant-kafe može povećati rizik od suhe senilne degeneracije makule (AMD), glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Zanimljivo je da studija, objavljena u časopisu Food Science & Nutrition, nije pronašla slične rezultate za mljevenu kafu i kafu bez kofeina, kao ni utjecaj ukupnog unosa ovog napitka.
- AMD je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba u razvijenim zemljama - rekao je autor studije Siwei Liu za Medical News Today te dodao:
- Budući da trenutno ne postoji lijek, identificiranje novih promjenjivih faktora ključno je za usporavanje napredovanja bolesti, očuvanje vida i poboljšanje kvalitete života pacijenata.
Naučnici su koristili podatke više od 500.000 sudionika genetskih studija iz britanske baze podataka UK Biobanka.
Primijenili su metodu nazvanu Mendelova randomizacija, koja koristi genetske razlike za proučavanje uzroka i posljedice na način sličan kliničkom ispitivanju.
- Kafa je jedno od najčešće konzumiranih pića u svijetu i bogata je polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivne učinke. Istovremeno sve više dokaza ukazuje na to da genetika utječe na prehrambene preferencije. Proučavanje genetske predispozicije za konzumaciju kafe i njene povezanosti s rizikom od AMD-a moglo bi pomoći u otkrivanju potencijalnih uzročno -posljedičnih veza između prehrane i očnih bolesti - kazao je.
Naučnici vjeruju da povećani rizik može proizaći iz hemijskih promjena, aditiva ili nusproizvoda nastalih tokom obrade instant-kafe.
Međutim, tim je ukazao na neka ograničenja, poput korištenja uglavnom evropskih podataka i izostanka detaljnih informacija o različitim vrstama kafe.