Novo istraživanje sugerira da ispijanje instant-kafe može povećati rizik od suhe senilne degeneracije makule (AMD), glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba.
Zanimljivo je da studija, objavljena u časopisu Food Science & Nutrition, nije pronašla slične rezultate za mljevenu kafu i kafu bez kofeina, kao ni utjecaj ukupnog unosa ovog napitka.
v2-intext-01
- AMD je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba u razvijenim zemljama - rekao je autor studije Siwei Liu za Medical News Today te dodao:
- Budući da trenutno ne postoji lijek, identificiranje novih promjenjivih faktora ključno je za usporavanje napredovanja bolesti, očuvanje vida i poboljšanje kvalitete života pacijenata.
v2-out-of-page
Naučnici su koristili podatke više od 500.000 sudionika genetskih studija iz britanske baze podataka UK Biobanka.
Primijenili su metodu nazvanu Mendelova randomizacija, koja koristi genetske razlike za proučavanje uzroka i posljedice na način sličan kliničkom ispitivanju.
- Kafa je jedno od najčešće konzumiranih pića u svijetu i bogata je polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivne učinke. Istovremeno sve više dokaza ukazuje na to da genetika utječe na prehrambene preferencije. Proučavanje genetske predispozicije za konzumaciju kafe i njene povezanosti s rizikom od AMD-a moglo bi pomoći u otkrivanju potencijalnih uzročno -posljedičnih veza između prehrane i očnih bolesti - kazao je.
Naučnici vjeruju da povećani rizik može proizaći iz hemijskih promjena, aditiva ili nusproizvoda nastalih tokom obrade instant-kafe.
Međutim, tim je ukazao na neka ograničenja, poput korištenja uglavnom evropskih podataka i izostanka detaljnih informacija o različitim vrstama kafe.