Kora od mandarine često završava u kanti za otpad, a
zapravo sadrži niz vrijednih nutrijenata i spojeva koji su korisni za zdravlje
i kućnu upotrebu. Istraživanja pokazuju da kora sadrži flavonoide,
antioksidanse i esencijalna ulja koja imaju antibakterijska i antiupalna
svojstva.
Na primjer, kora mandarine je bogata vlaknima koja pomažu
probavi i regulaciji šećera u krvi. Također, flavonoidi iz kore mogu poboljšati
cirkulaciju, sniziti "loš" holesterol i djelovati kao podrška imunom sistemu.
v2-intext-01
U kulinarstvu i tradicionalnoj medicini kora se suši i
koristi za čajeve, dodatke jelima, aroma-ulja ili kao prirodni osvježivač
prostora. Na primjer, sušena kora mandarine dugoročno povećava sadržaj
flavonoida te jača svoje ljekovito djelovanje.
Naravno, važno je paziti. Ako nisu organski uzgojene, kore
mogu sadržavati ostatke pesticida ili voska. Dobro ih operite ili birajte
ekološki uzgojenu mandaru.
v2-out-of-page
Sljedeći put kad ogulite mandaru, razmislite, kora ne mora ići u otpad. Možete je iskoristiti za čaj, aromu, dodatak jelima
ili kao prirodni saveznik zdravlju. Ne bacajte je, reciklaža u kući može biti
jednostavna i zdrava.