Dolaskom sezone prehlada i gripa, mnogi posežu za bijelim lukom kao prirodnim lijekom za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa.
Njegova ljekovita svojstva su poznata vjekovima, ali stručnjaci nutricionisti i doktori upozoravaju da bijeli luk nije za svakoga i da u određenim situacijama može donijeti više štete nego koristi.
v2-intext-01
Prema savjetima doktora i nutricionista, bijeli luk bi trebali izbjegavati ljudi koji uzmaju lijekove za razrjeđivanje krvi jer bijeli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva, što znači da dodatno razrjeđuje krv.
Ne smiju ga konzumirati ni osobe sa GERB-om, gastritisom ili osjetljivim želucem jer luk može iritirati sluznicu želuca i jednjaka, te pojačati lučenje želučane kiseline.
v2-out-of-page
Ne bi ga trebali jesti ni oni koji se spremaju za operaciju zbog utjecaja na razrjeđivanje krvi.
Preporučuje se prestanak konzumacije većih količina bijelog luka najmanje dvije sedmice prije planirane operacije kako bi se smanjio rizik od prekomjernog krvarenja tokom i nakon zahvata.
Obavezno obavijestite svog hirurga i anesteziologa ako redovno jedete puno bijelog luka ili uzimate suplemente.
Također i osobe sa niskim krvnim pritiskom trebaju izbjegavati bijeli luk jer ga može dodatno sniziti. 
Bijeli luk je zdrava namirnica, ali nije univerzalan lijek bez rizika.
Budite umjereni u konzumaciji, a ako spadate u neku od navedenih rizičnih grupa, obavezno se posavjetujte sa svojim doktorom.