navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednostavan, a efikasan trik

Kako izbaciti gorčinu iz patlidžana: Trikovi iskusnih domaćica

Uz ovaj jednostavan postupak, patlidžan postaje savršeno ukusan dodatak musakama, salatama ili umacima

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 24.10.2025. u 14:23
get url
text
Patlidžan je omiljeno povrće u mnogim kuhinjama, ali njegova prirodna gorčina često zna pokvariti ukus jela. Iskusne domaćice zato primjenjuju jednostavan, ali vrlo efikasan trik - soljenje patlidžana prije pripreme.
Nakon što se patlidžan opere i nareže na kolutove ili kocke, potrebno ga je posoliti i ostaviti oko pola sata da pusti tečnost. So izvlači gorke sokove iz unutrašnjosti povrća, čime se eliminiše nepoželjna gorčina. Nakon toga, komadi se isperu pod mlazom hladne vode i dobro obrišu kuhinjskim papirom ili krpom.
v2-intext-01
Osim soljenja, neki kuhari preporučuju i potapanje patlidžana u mlijeko na 20 minuta. Mlijeko neutralizira gorčinu, a ujedno omekšava povrće i čini ga pogodnijim za pečenje ili prženje.
Važno je napomenuti da mladi, manji patlidžani obično sadrže manje gorčine od starijih, pa ako birate povrće, odlučite se za one čvrste i sjajne kore.
v2-out-of-page
Uz ovaj jednostavan postupak, patlidžan postaje savršeno ukusan dodatak musakama, salatama ili umacima, bez traga gorčine.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO