Kiseli kupus jedan je od omiljenih zimskih specijaliteta, no mnogi domaćini često se susretnu s problemom - gorak i ružan okus rasola. Stručnjaci za fermentaciju savjetuju da je tajna u odabiru pravog kupusa i pažljivoj pripremi.
Prvo, birajte čvrste, svježe glavice bez oštećenja. Stari ili previše zreli kupus može dati neugodan gorak okus. Nakon što ga narežete ili naribate, dodajte oko 20 grama soli po kilogramu i temeljito ga izgnječite dok ne pusti dovoljno soka. Tekućina mora potpuno prekriti kupus jer kontakt sa zrakom potiče gorčinu.
v2-intext-01
Mnogi često dodaju mrkvu ili začine poput kima i lovora - oni ne samo da poboljšavaju okus nego i balansiraju gorčinu. Kupus treba čvrsto posložiti u teglu ili burad, a tanjir ili možda neki kamen iznad njega osigurat će da ostane potopljen u soku.
Temperatura je također važna. Prvih nekoliko dana držite kupus na sobnoj temperaturi (18-22°C), a kada fermentacija počne, premjestite ga u hladniji prostor (8-12°C) za sporiju fermentaciju i bolji okus. Ako gorčina i dalje postoji, mali dodatak naribane mrkve ili jabuke može prirodno ublažiti okus.
v2-out-of-page
Pridržavanjem ovih jednostavnih pravila, domaći kiseli kupus postat će blagog, sočnog okusa i rasol bez neugodne gorčine, spreman za zimsku trpezu i omiljene tradicionalne delicije.