Iako se čini kao najjednostavnije jelo na svijetu, kuhanje
tjestenine često krije niz grešaka koje mogu pokvariti i najukusniji sos.
Stručnjaci upozoravaju da male navike u pripremi mogu napraviti veliku razliku
između savršenog zalogaja i raskuhane, ljepljive mase.
Jedna od najčešćih grešaka je nedovoljno vode. Tjestenina
treba prostora da "pliva", jer se u suprotnom skrob zadržava i lijepi rezance jedan za drugi. Preporučuje se najmanje litar vode na svakih 100 grama
tjestenine.
v2-intext-01
Druga česta zabluda je dodavanje ulja u vodu. Iako mnogi
vjeruju da tako sprečavaju lijepljenje, ulje zapravo sprječava sos da se kasnije
veže za tjesteninu. Umjesto toga, dovoljno je da povremeno promiješate lonac
tokom kuhanja.
Soljenje vode još je jedna važna stavka, ali tek kada voda
proključa. Sol ne samo da poboljšava okus, već i pomaže da se tjestenina
pravilno skuha. Italijani često kažu da voda za tjesteninu treba biti "slana
kao more".
v2-out-of-page
Greška broj četiri - ispiranje tjestenine nakon kuhanja.
Time se ispire skrob koji pomaže da se sos bolje zalijepi. Iznimka su samo
hladne salate od tjestenine.
Na kraju, ključni savjet: nemojte potpuno ocijediti vodu.
Par kašika vode može se dodati u sos - ona sadrži skrob koji ga čini
kremastim i povezuje sve okuse.