navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Greške koje pravimo

Tjestenina vam se lijepi ili je bezukusna: Evo šta radite pogrešno

Stručnjaci upozoravaju da male navike u pripremi mogu napraviti veliku razliku između savršenog zalogaja i raskuhane, ljepljive mase

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 05.11.2025. u 14:14
get url
text
Iako se čini kao najjednostavnije jelo na svijetu, kuhanje tjestenine često krije niz grešaka koje mogu pokvariti i najukusniji sos. Stručnjaci upozoravaju da male navike u pripremi mogu napraviti veliku razliku između savršenog zalogaja i raskuhane, ljepljive mase.
Jedna od najčešćih grešaka je nedovoljno vode. Tjestenina treba prostora da "pliva", jer se u suprotnom skrob zadržava i lijepi rezance jedan za drugi. Preporučuje se najmanje litar vode na svakih 100 grama tjestenine.
v2-intext-01
Druga česta zabluda je dodavanje ulja u vodu. Iako mnogi vjeruju da tako sprečavaju lijepljenje, ulje zapravo sprječava sos da se kasnije veže za tjesteninu. Umjesto toga, dovoljno je da povremeno promiješate lonac tokom kuhanja.
Soljenje vode još je jedna važna stavka, ali tek kada voda proključa. Sol ne samo da poboljšava okus, već i pomaže da se tjestenina pravilno skuha. Italijani često kažu da voda za tjesteninu treba biti "slana kao more".
v2-out-of-page
Greška broj četiri - ispiranje tjestenine nakon kuhanja. Time se ispire skrob koji pomaže da se sos bolje zalijepi. Iznimka su samo hladne salate od tjestenine.
Na kraju, ključni savjet: nemojte potpuno ocijediti vodu. Par kašika vode može se dodati u sos - ona sadrži skrob koji ga čini kremastim i povezuje sve okuse.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO