Kruške su mnogima omiljeno voće, a povezujemo ih s toplinom doma, mirisom kolača i sezonskim desertima. Osim što su ukusne i sočne, kriju brojne zdravstvene prednosti koje ih stavljaju visoko na listu najzdravijeg voća.
Iako su jabuke često prvi izbor kad pomislimo na zdravi međuobrok, upravo kruške imaju nekoliko prednosti koje ih izdvajaju.
v2-intext-01
Najvažnija razlika između krušaka i jabuka jeste u količini vlakana.
Kruške sadrže više vlakana od jabuka, a to znači da duže zadržavaju osjećaj sitosti, pomažu probavi te povoljno djeluju na regulaciju holesterola.
v2-out-of-page
Još jedna velika prednost krušaka je njihov nizak glikemijski indeks. To znači da se šećeri iz kruške polako otpuštaju u krvotok, što sprječava nagle skokove i padove energije. Upravo zato su kruške odličan izbor za sve koji žele održavati stabilan nivo šećera u krvi, a pogotovo za osobe koje paze na prehranu zbog dijabetesa ili mršavljenja.
Osim toga, kruške su iznimno blage i hipoalergene, pa se često nalaze na prvom mjestu kada se djeci uvodi voće u prehranu. Njihova nježna tekstura i prirodna slatkoća čine ih savršenim izborom za najmlađe. Također, s obzirom na to da su sastavljene od više od 80 posto vode, odlične su i za hidrataciju organizma.
Kruške su bogate vitaminom C i bakrom, koji su važni za jačanje imuniteta i stvaranje kolagena, ali i kalijem koji reguliše krvni tlak. Redovna konzumacija krušaka tako doprinosi zdravlju kože, kostiju i cijelog organizma. Njihova antioksidativna svojstva dodatno štite ćelije od oštećenja i usporavaju procese starenja.
Bilo da ih jedete svježe, pečene, u kolaču ili kombinovane sa sirom i orasima, kruške su prava jesenja supernamirnica. Ako ih do sada niste često birali, možda je vrijeme da im date prednost – vaše će zdravlje sigurno imati koristi.