Kako starimo, naše prehrambene potrebe se mijenjaju i ono
što je bilo dovoljno u dvadesetima više nije dovoljno u pedesetima.
Nutricionisti ističu da nakon 50. godine treba posebno paziti na unos proteina,
vitamina B12 i vitamina D, kao i kalcija kod žena, jer sve to pomaže očuvanju
mišića, kostiju, srca i mozga.
-Metabolizam se može usporiti, što znači da je potrebno
prilagoditi kalorijski i makronutritivni unos kako bismo spriječili neželjene
promjene tjelesne težine - kaže dijetetičarka Erin Palinski-Wade za
Parade, prenosi Index.hr.
v2-intext-01
Prema nutricionistima, jedna je hrana posebno korisna za
ljude starije od 50 godina - masna riba poput lososa, tune, skuše ili sardina.
Dijetetičarka Jess Cording objašnjava:
-Masna riba prepuna je nutrijenata koje starijim osobama
najviše trebaju - proteina, zdravih masti, vitamina B-12 i vitamina D. Ako
jedete kosti, možete dobiti i kalcij.
v2-out-of-page
Omega-3 masne kiseline u ribi povezane su s manjim rizikom
od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i demencije, a vitamin D i kalcij
iz ribe jačaju kosti.
Nutricionistice dodaju da vrijedi posegnuti i za tofuom,
koji je cjeloviti izvor proteina i kalcija, te za suhim šljivama, koje pružaju
vlakna i mogu pomoći u sprječavanju gubitka koštane mase.
-Tofu je izvrstan nemasni izvor proteina koji pruža svih
devet esencijalnih aminokiselina - kaže Cording.
-Pet do šest suhih šljiva dnevno može pomoći u prevenciji
gubitka kostiju, što je posebno važno nakon 50. godine.
Stručnjaci savjetuju da se u prehrani izbjegava pržena hrana
bogata zasićenim mastima, zaslađeni proizvodi i pića, hrana s puno natrija,
prerađene grickalice i prekomjerna konzumacija alkohola. Uključivanjem
nutritivno bogatih namirnica i ograničavanjem onih koje štete srcu, mozgu i
kostima, veće su šanse da starimo zdravo i očuvamo vitalnost.