Kada je riječ o trovanju hrane obično obratimo pažnju na meso, mesne proizvode, kao i mlijeko i mliječne proizvode, ali opasnost vreba od naizgled bezazlenih namirnica kao što su salata, brašno, riža i ostali.
Salata i uopće listasto povrće mogu biti kontaminirani štetnim bakterijama kao što su ešerihija koli, salmonela i listerija.
Termička obrada
Ovo se može dogoditi u različitim fazama lanca snabdijevanja. Kontaminacija dolazi od nečiste vode i prljave odvodne vode koja prodire u zemljište u kome raste voće i povrće.
Također, kontaminacija se može dogoditi i zbog prljave opreme za preradu i nehigijenskih praksi u pripremi hrane.
Zato je listasto povrće posebno rizično, jer se jede sirovo i ne prolazi kroz termičku obradu.
Riža je jedna od najstarijih žitarica i osnovna namirnica za više od polovine svjetske populacije. Međutim, može biti rizična kad je u pitanju trovanje hranom.
Sirova riža može biti kontaminirana sporama bakterije Bacillus cereus. Spore su vrsta zaštitnog "spavajućeg" oblika bakterije koji joj omogućava da preživi nepovoljne uslove kao što su suša ili toplota.
Ove spore imaju sposobnost da dugo opstanu u suhoj riži, čak i u pakovanju, a neke spore prežive i kuhanje.
Ako se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, ove spore se aktiviraju, pretvaraju u bakterije koje se razmnožavaju u toplom i vlažnom okruženju i proizvode toksine koji mogu izazvati trovanje hranom.
Sigurno ne biste uzimali brašno kašikom i jeli ga. Ali šta je sa tijestom za kolače ili torte? Iako je rijetko, brašno može biti kontaminirano bakterijom ešerihijom tokom žetve, mljevenja i prosijavanja.
Torte i kolači
Čak i tokom prerade brašna bakterija ešerihija koli može preživjeti i izazvati trovanje koja izazvaju krvavu dijareju, povraćanje, a u ozbiljnim slučajevima i otkazivanje bubrega i smrt.
Također, gotove smjese za torte i kolače mogu sadržati ove mikrobe, pa je važno da se izbjegava da se jedu sirovi filovi prilikom pravljenja poslastica.
Infekcije salmonelom su češće tokom ljeta, kada više ljudi uživa u lubenicama i dinjama. Dinje rastu na zemlji, pa njihove kore mogu da budu kontaminirane bakterijama, a zbog teksture površine teško ih je potpuno očistiti i dezinfikovati.
Presječene dinje mogu prenositi norovirus, listeriju i druge štetne mikroorganizme, zbog čega je najbolje jesti dobro oprane cijele dinje.