navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje i hrana

Ovo su tri najopasnije vrste hljeba koje mnogi svakodnevno konzumiraju

Određene vrste hljeba koje se danas nalaze na našim trpezama sadrže dodatke i prerađene sastojke koji svakako ne djeluju povoljno na naše tijelo

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 19.10.2025. u 14:25
get url
text
Hljeb
Hljeb /
FOTO: Ilustracija
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez hljeba, ali važno je znati kojih se vrsta treba kloniti – ako želimo svom tijelu dobro.
Znamo da s hljebom treba biti oprezan i da ga treba konzumirati u umjerenim količinama. Naravno, može biti dio uravnotežene ishrane, ali neke vrste mogu izazvati probleme – prvenstveno probavne, ali i upalu želuca. Određene vrste hljeba koje se danas nalaze na našim trpezama sadrže dodatke i prerađene sastojke koji svakako ne djeluju povoljno na naše tijelo. Zato je važno izabrati pravu vrstu hljeba.
v2-intext-01
Dijetetičari izdvajaju tri vrste hljeba za koje stručnjaci smatraju da su najproblematičnije za probavni sistem.

Bijeli hljeb

v2-out-of-page
Bijeli hljeb se najčešće pravi od rafinisanog i izbjeljenog brašna, što znači da su većina hranljivih materija odstranjene i naglo podižu šećer u kvri.
 Iako je bijeli hljeb jeftin i praktičan za pripremu različitih jela, njegovo redovno konzumiranje može uzrokovati upalne procese u tijelu, posebno u crijevima.

Pogačice

Ova vrsta peciva dobro je poznata u različitim dijelovima svijeta. Riječ je o gustom, masnom pecivu koje se često jede za doručak ili kao prilog, obično uz marmeladu ili razne soseve. No upravo taj masni, puterasti ukus kojem mnogi ne mogu odoljeti znači da sadrže velike količine zasićenih masti, čije učestalo konzumiranje može biti štetno.
Stručnjaci isitču da je tokom pečenja potrebno dodati znatne količine zasićenih masti kako bi se poboljšala tekstura, ali se te masti teško razgrađuju u krvotoku.
To povećava rizik od srčanih bolesti. Ove vrste hljeba sadrže i više kalorija, što može dovesti do prekomjerne tjelesne težine ako se često konzumiraju.

Slatka peciva

Naravno, vrlo su primamljiva i teško im je odoljeti – pogotovo kada njihov miris zamiriše iz pekare iza ugla. Međutim, treba znati da dodani šećer i zasićene masti mogu ozbiljno opteretiti probavni sistem.
Nutricinisti kažu da takav hljeb može biti težak za probavu jer sadrži malo vlakana i hranljivih tvari, a mnogo aditiva koji narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore.
Umjesto toga, stručnjaci savjetuju konzumiranje hljeba od integralnih ili proklijalih žitarica. Takav hljeb sadrži više vlakana, pomaže probavi, uzrokuje sporije povećanje nivoa šećera u krvi i smanjuje upalne procese u organizmu.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO